Tid å lese:

Tid å lese:

Mange av oss sliter med formen. Øl, hjemmekontor og tyngdekraft bidrar til et gradvis forfall. Jeg har selv forsøkt å gjennomføre tiltak for å motvirke naturens gang, blant annet ved å ha et nyttårsforsett. Det har ikke fungert.

Nå er det nok.

Virksomheten

Jeg har opprettet en virksomhet for å komme i form. Sommerkroppen SA er et forbrukersamvirke der eier, daglig leder, ansatt og eneste kunde, er meg.

Virksomhetens formål:
Sommerkroppen SA skal sørge for at jeg er i form.

«Å være i form» har ulik betydning for ulike mennesker. For mange holder det å fjerne svineribba, som satte seg fast rundt hoftene i jula. Andre søker toppformen for å jakte gull i VM på ski. Og noen trenger six-pack før de deltar i ny sesong av Paradise Hotel.

Jeg var i superform for 10 år siden, med styrke, utholdenhet og energi. Og muligens litt for trange t-skjorter. Den formen vil jeg ha tilbake. Uten t-skjorter.

Mulig jeg har en førtiårskrise her nå. Uansett…

Definere målet

Sommerkroppen SA formulerer ambisjoner og mål for å tydeliggjøre retning og valg. Ambisjoner og mål er nesten det samme, men ikke helt.

Ambisjoner og mål

 • En ambisjon (A) sier noe om hva vi ønsker å oppnå. Den kan gjerne være kvalitativ, og 
 • Et mål (M) beskriver hva det vil si å lykkes med ambisjonen. Det bør være målbart så alle forstår hvor målstreken er, og når vi skal være der.
 • En ambisjon beskrives ofte best gjennom 2-5 mål.

Min virksomhet har én overordnet ambisjon med fire tilhørende mål som jeg skal lykkes med før sommerferien, 1. juli.

Sammen definerer målene hva jeg mener med å være i god form. Jeg blir tvunget til å prioritere. Hvis jeg hadde byttet ut et av målene med «Jeg klarer 150 kg i benkpress», ville det fått konsekvenser for resten av virksomheten. Målene er styringsverktøy.

Måltallene er valgt med utgangspunkt i hvor jeg står i dag og hvor mye bedre jeg tror jeg kan bli, hvis jeg gjør alt riktig frem til sommeren. La oss si det er 70-80% sannsynlig at jeg når alle målene. Vi safer ikke!

Ved å gjøre målinger underveis, ser jeg om tiltakene jeg gjennomfører faktisk bidrar til at jeg kommer i form. Fremdriften kan vises som på bildet under. Å se at man har fart mot målet, er jo fantastisk motivasjon.

Jeg føler formen komme sigende allerede.

Avdelinger

Sommerkroppen SA har to sidestilte avdelinger: Avdeling Kosthold (AK) og Avdeling Trening (AT). Avdelingene har ansvar for å finne og gjennomføre tiltak som sørger for at jeg kommer i form.

Her er avdelingenes tiltak for å komme i form:
AK: Spise sunnere
AT: Trene knallbra

Dette er fine forslag, og jeg synes absolutt at jeg er på rett spor.

Men, som smarte lesere vil påpeke, disse tiltakene er jo bare nye ambisjoner. Ja, det er helt riktig! Et tiltak er egentlig bare en ny ambisjon. Og det skal vi helt sikkert snakke mer om senere.

Heldigvis vet vi hva vi gjør med en ambisjon. Vi formulerer mål som forteller oss hva det vil si å lykkes med ambisjonen. Hva vil det egentlig si å spise sunnere? Og når vet jeg at jeg trener knallbra? Er knallbra bedre enn kanonbra?

Legg merke til at begge avdelinger har måltall som nullstilles hver uke. Målet er ikke å trene 4 ganger én uke. Målet er å trene 4 ganger hver uke. Vi må derfor implementere en bærekraftig treningsplan, som kan gjentas uke etter uke. Ikke en treningsplan som tømmer meg – og familien – for ressurser og krefter den første uka.

Topp! Vi har nå formulert ambisjon og mål for begge avdelinger, og medarbeiderne (altså jeg) har et felles bilde av hva jeg skal oppnå. På tide å finne tiltak. (Eller var det nye ambisjoner?)

Erfaring

Før man foreslår tiltak kan det være verdifullt å gjennomføre en kjapp evaluering av det jeg har gjort før. Hva kan jeg lære av tidligere forsøk på å komme i form?

  Dette har funket:

  • Når jeg finner en god rytme med gode rutiner
  • I gode perioder blir jeg motivert av fremdriften
  • Jeg synes trening er givende når jeg først kommer meg ut døra
  • Varierende og tilpasset trening holder skadene unna
  • Jeg liker å trene ute i all slags vær

  Dette har hindret meg:

  • Travle tider på jobb eller med familie forstyrrer rutinene
  • Jeg prioriterer ofte å jobbe når jeg får tid, fordi det er viktig på kort sikt
  • Det er demotiverende i starten fordi jeg er i så dårlig form
  • Jeg synes det er kjedelig å trene lite – jeg er ingen mosjonist
  • Når jeg blir overivrig får jeg fort skader og vondter som jeg ikke fikk før

  Avdeling trening bruker god tid på å oppsummere og hente ut essensen i læringen. Hva blir det viktig å ta med seg videre for å lykkes?

  Læring å ta med seg:

  • Rutiner
  • Tålmodighet
  • Synliggjøring av fremdrift
  • Enkelt å komme i gang med hver økt

  Tiltak

  Med tydelige mål, og suksesskriterier for å nå disse, kan Avdeling Trening lage en plan med tiltak.

  Legg merke til at samtlige tiltak begynner med et verb. Verb skaper handlekraft. Jeg må lage, legge, kjøpe, henge opp, lytte til. Substantiv er ikke et tiltak. Jeg kan ikke «treningsplan».

  Konsentrerte leser vil også påminne oss om det jeg skrev tidligere; alle tiltak er egentlig bare er nye ambisjoner. Å lage en treningsplan er en ny ambisjon. Å henge opp en plakat på kontoret som viser fremdrift, er en ny ambisjon. Hvis det hadde vært hensiktsmessig, kunne vi også brukket disse ambisjonene ned i måltall og funnet nye tiltak. Men det handler altså om hva som er hensiktsmessig. Når tiltaket er tydelig og konkret nok til å gjennomføre, så bare gjør’e!

  Jeg skulle gjerne delt evalueringen og tiltaken fra Avdeling Kosthold også, men de fleste leserne har allerede skjønt poenget.

  Tiltak for å sikre kontinuitet i treningsarbeidet

  • Lage treningsplan med gradvis økning av treningsmengde
  • Legge treningstidspunkter i kalenderen (med tid til dusj og ettersvette)
  • Kjøpe treningssett til 4 økter, som ligger klare hver ukestart
  • Henge opp en plakat på kontoret som viser fremdrift ift. målene
  • Lytte til kroppen og justere opplegget fortløpende

  Gjennomføring

  Sommerkroppen SA har nå formulert mål og laget en plan med tiltak. Jeg skulle ønske det var nok, men det viser seg at man også må gjennomføre tiltakene. Jeg må faktisk trene.

  Du kommer på trening for å trene, ikke for å bli trent.
  Tom Nordlie, tidligere trener

  Jeg kan sette opp så mange ambisjoner og mål jeg vil, men hvis jeg ikke gjennomfører tiltakene, skjer det ingenting. Sånn sett er det viktigere å være god på gjennomføring enn planlegging.

  Kom deg ut!

  Så kort oppsummert: Du blir ikke sprek av å sitte på ræva og formulere mål om å bli sprek. Du blir sprek av å komme deg opp og ut! Men hvis du bruker litt mer tid på å formulere hva du faktisk ønsker å oppnå, og hva du må prioritere for å lykkes, er det litt mer sannsynlig at du får det til.

  Du kan alternativt kaste de gamle t-skjortene og kjøpe nye i en størrelse større.

  Treningsøvelse

  Her er en liten oppgave til ivrige lesere som ønsker å øve.

  • Velg et lite og oversiktlig prosjekt
  • Formuler 1-2 ambisjoner for prosjektet – hva skal prosjektet oppnå? Ambisjonene kan være kvalitative formuleringer.
  • Formuler 2-4 mål for hver ambisjon – hva vil det si å lykkes med ambisjonene? Målene bør ha måltall, så du har en tydelig mållinje og krysse.

  Blir det tydeligere for alle hva dere skal oppnå?
  Sier målene noe om hva som må prioriteres og hva som må velges bort?
  Er formuleringene så tydelig at du får flere ideer til tiltak enn tidligere?

  0 Comments

  Leave a Reply